Americká mládež pod tlakem peněz

23.04.2015 10:19

Dnes jsem narazil na velmi zajímavý americký portál věnovaný dětem a podporovaný vládou USA. Trochu mě vyděsilo, co tam na ty děti čeká. Upozorňuji, že konkrétně mnou publikovaná část je pro nejmenší děti základních škol. První co mne zaujalo, je video, kde si americká mládež může prohlédnout, jak se tisknou peníze.

Další odkaz, který mě velmi udivil je komiks pro nejmenší. Mohou se zde naučit, jakým způsobem ušetřit peníze. Je zde například, že se děti mají naučit vypínat spotřebiče elektrické energie, které momentálně nejsou používány, nebo vyhledávat slevové kupóny atp. Ale předposlední obrázek říká: „Můžeš použít své peníze, aby sis koupil něco, co opravdu chceš.“ Připadá mi to jako vytržené z kontextu. Jakoby dětem vštěpovali, že utrácet se musí a budovali v nich závislost na budoucích potřebách.

Dále jsou zde dva kvízy, jeden určuje jaký je váš potomek šetřílek a druhý testuje, co všechno děti vědí o kreditních kartách. Největší obavy nastaly ve chvíli, kdy jsem otevřel poslední článek s názvem 5 jednoduchých triků jak ušetřit. Zde je volný překlad:

Trik č.1 – Čtyři obnosy, ne jeden!

          Obnos, který můžeme utratit – slouží ke každodennímu použití

·         Obnos, který spoříme – peníze, které budou použity později na větší položky

·         Obnos investiční – peníze, které budou použity v průběhu několika příštích let

·         Obnos na podporu – peníze na dary, které mají pomoci ostatním

Trik č.2 – Nastav cíle pro své úspory!

Kolik bys měl každý měsíc ušetřit? Záleží na co šetříš. Například si chceš koupit nové kolo, ale rodiče ti řeknou, našetři 100 dolarů, než ti doplatíme zbytek. Nemusí být snadné našetřit 100 dolarů v tak krátkém časovém horizontu. Proto mají peněžně uvědomělé děti cíle pro spoření a drží se jich.

Pokud ušetříš 25 dolarů měsíčně, mohl by jsi koupit nové kolo za 4 měsíce. A pokud ušetříš 50 dolarů měsíčně, můžeš mít kolo už za dva měsíce. Čím více ušetříš, tím rychleji budeš mít kolo.

Peněžně uvědomělé děti, které se drží svých plánů, mohou uvést věci do pohybu.

Trik č.3 – Ušetři první, nikoliv poslední!

Jaká je první věc, kterou uděláš, když dostaneš zaplaceno? Rozdělíš peníze do svých čtyřech připravených hromádek. Pokud chceš kolo, musíš si být jistý, že peníze jdou do obnosu, který je spořící. Promluv si s rodiči o svém záměru. Měli by oddělit spořící peníze od tvého kapesného, tak je můžeš jednoduše vložit do spořící hromádky.

Proč je důležité vkládat peníze nejprve do spořící složky? Co se peněz týče, je toto pravidlo důležité. Peníze můžeš utratit pouze jednou. Řekněme, že můžeš použít peníze pouze z hromádky sloužící k útratě, když chceš jít do kina. Máš celé kapesné v kapse a utratíš 5,50 dolarů za pizzu a minerálku z peněz, které máš na spoření. Peníze jsou pryč a nemůžeš je použít na nákup kola. Tvůj sen o kole se prostě oddálí.

Trik č.4 – Omez svoje výdaje

Sežeň si notes, kde budeš zaznamenávat pohyb tvých peněz. Zapiš si všechny peníze, které utratíš. Sepiš cos koupil, kdy jsi to koupil, kolik to stálo a proč jsi danou věc koupil. Peněžní deník  tě naučí něco o tvé osobě. Například můžeš zjistit, že jsi během týdne utratil 5 dolarů za občerstvení z prodejních automatů. Stojí to za ty peníze? A nebo bys raději tyto peníze ušetřil na něco jiného? Když vynecháš toto občerstvení, tak se posuneš blíže ke koupi kola.

Trik č.5 – Když už utratíš, buď chytrý kupující

Dostal jsi nějaké peníze a jsi připraven koupit DVD. Pamatuj, nakupuj chytře! Ověř si ceny. DVD můžeš koupit na spoustě různých míst. Zjisti, kde můžeš dostat nejlepší ceny. Když ušetříš dolar, znamená to, že ho můžeš použít na něco jiného. Nebo ho můžeš přidat do své spořící hromádky na nákup kola.

 

Určitá část je naprosto v pořádku. Ale podle mého názoru, bychom v prvé řadě měli své děti učit, jak se stát nezávislým na penězích. Měli by poznat přírodní zdroje, jak je chránit a o tom jsem bohužel na těchto stránkách nenašel ani zmínku. Vždyť peníze a chtíč mohou za veškeré mezinárodní konflikty podporované rádoby náboženstvím, což je už od pradávna další z nástrojů k udržení stáda v klidném stavu. Nikdy jsem nedokázal pochopit obraz papeže, jak káže světu o hladu a přitom je ověšen zlatem, které by mohlo uživit celou Afriku na pár let. Lidé by konečně měli začít přemýšlet o tom, co je nejlepší pro ně. Nenechat se nutit do nějaké špinavé hry, kde vítěz je předem daný. Osobně věřím, že kapitalismus nenabízí tolik volnosti, jak se na první pohled může zdát. Systém vytvořený na závislosti, by měl lid donutit poslouchat bez toho, aby se bouřil. Protože čím víc potřeb člověk má, tím méně řeší, proč tomu tak je. Jakoby zaslepen touhou uspokojit tyto potřeby. Ale přemýšlel někdy někdo o tom co se stane až vymizí střední vrstva? A co teprve až většinu financí bude vlastnit pouhé 1% lidstva? Vše k tomu směřuje, je to pouze otázka času. A já se ptám, kdy otevřeme oči a dostaneme se ze spárů závislosti na penězích?!

(volně přeloženo ze zdroje: https://kids.usa.gov/money/index.shtml)