Zahraniční firmy vyvedly z Česka stovky milionů, jde hlavně o Rusy

24.02.2015 10:22

Česko i loni sloužilo jako tranzitní země pro vyvádění desítek až stovek milionů korun zejména z firem s ruskými majiteli do daňových rájů jako je Kypr nebo Hongkong. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ředitel Finančního analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí Libor Kazda.

Většina případů vyvádění peněz přes Česko se podle Kazdy týkala právě Ruska. „Tyto skupiny žijí v České republice delší dobu, umějí toho využívat,“ konstatoval Libor Kazda.  V minulých letech těchto případů tolik nebylo, ale loni se to projevilo více viditelně. Případů přibylo a nám přišlo vhodné na to upozornit,“ dodal.

Podle výroční zprávy FAÚ opět vzrostl počet hlášení o podezřelých obchodech, které útvar dostal od bank i dalších subjektů. Loni prověřoval celkem 3 192 případů, zatímco předloni to bylo 2 721 a v roce 2012 ještě méně, 2191.

Kazda dále uvedl, že například investování výnosů z trestné činnosti do virtuální měny bitcoin loni narostlo o 20 až 30 procent.

Finanční analytický útvar ministerstva financí je finanční zpravodajskou jednotkou zaměřenou zejména na boj proti praní špinavých peněz, financování terorismu a odhalování toků peněz spojených s korupcí. 

V roce 2012 zajistil útvar přes miliardu, v roce 2013 přes tři a loni to bylo před dvě miliardy korun. Kazda v této souvislosti pochválil zapojení útvaru do týmu Kobra, zaměřeného na daňové úniky.  

„Každodenní komunikace mě ubezpečuje, že s našimi podněty především ze strany celní a finanční správy nakládáno lépe. Svědčí o tom, že částka získaná do státní pokladny se téměř zdvojnásobila,“ uvedl o fungování týmu Kobra Kazda.

Sněmovna minulý týden v prvním čtení podpořila návrh poslanců ODS, aby ředitele Finančního analytického útvaru jmenovala vláda na návrh ministerstva financí. ODS chce posílit nezávislost útvaru na ministrovi financí i ministerstvu. Proti předloze se postavila vláda s tím, že připravuje vlastní úpravu zákona.

 

 

(Zdroj https://zpravy.idnes.cz/kazda-o-vysledcich-fau-06p-/domaci.aspx?c=A150222_134923_domaci_cen#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box)